Tips bij het uitzoeken van een televisie

Tips bij het uitzoeken van een televisie

Als je gaat shoppen voor een nieuwe televisie zijn er talloze dingen waar je op kunt letten, zoals welke aansluitingen het heeft en wat voor smart-tv het is. Maar waar het uiteindelijk om draait is het beeld, toch? Daar gebruiken we een televisie het meest voor. Echter worden ze wel steeds dunner, groter en worden er steeds nieuwere technieken gebruikt. Maar waar moet je nou op letten?

Resolutie

Het allereerst waar je op moet letten is de resolutie van het scherm. Je kunt vaak kiezen tussen HD, Full HD, 4K en tegenwoordig zelfs al 8K. Een HD-tv hoef je eigenlijk al niet meer te kopen want het is eigenlijk niet meer van deze tijd. Kies minstens een Full HD-model. Deze is prima voor als je niet teveel geld wilt uitgeven aan je tv. Heb je wat meer te besteden, kun je gaan voor een 4K-model. Deze schermen bieden erg scherp beeld en laten kleuren prachtig tot zijn recht komen.

Beeldschermtechniek

Bij dit woord moet je denken aan LCD, LED, OLED en QLED. LCD is de goedkoopste schermtechnologie tegenwoordig en werkt eigenlijk prima. Heb je wat meer te besteden, kun je kiezen voor een OLED-scherm. OLED is een hele goede beeldschermtechniek en kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat zwart ook écht zwart is. Dat komt omdat OLED-schermen niet werken met achtergrondverlichting, maar met allemaal individuele pixelverlichting. Nog een voordeel van OLED is dat het een grotere kijkhoek heeft.

Dan hebben we nog QLED. Dit zijn modellen van Samsung, waar het de concurrentie met OLED aangaat. Dat zijn Lcd-tv’s met daarin zogenaamde “Quantum dots”. In het scherm zit dan een laagje met kleine nano-kristallen die ervoor zorgen dat de tv vollere en meer verzadigdere kleuren kan weergeven.

Het formaat

Tv’s zijn in allerlei diverse beeldformaten te krijgen; van kleine tv’s zoals 32 inch, tot wel reuze-varianten van 65 inch of nóg groter. Het is belangrijk dat je tijdens het maken van je keuze rekening houdt met de kijkafstand. Hoe verder je van de tv afzit, hoe groter deze kan zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de ideale, comfortabele kijkafstand ongeveer 2,4 maal de beelddiagonaal van de tv in centimeters kan zijn. Dat kan als goed startpunt dienen!

Om de beelddiagonaal te bepalen, meet je de afstand tussen de bank en de tv in centimeters. Dat deel je vervolgens door 2,4 om een indicatie te krijgen. Je kunt het ook meteen door 6 delen om op inches uit te komen. Bijvoorbeeld bij een afstand van 300 centimeter, gedeeld door 6 kom je op 50 uit en dat betekent dat je een tv kunt shoppen van 49 inch of 55 inch.

Reacties zijn gesloten.